Thursday 23 April 2009

Mediální rada a Radio Wave - koncert 28.4. Václavské náměstí

Přijďte podpořit nejen Radio Wave a říct NE současným mediálním radám:
1. NE obsazováním rad na základě stranických zájmů.

V mediálních radách mají být nezávislé, erudované a respektované osobnosti. Politici do nich ale většinou volí své kumpány, kteří jsou profesionály, pouze pokud jde o stranickou loajalitu.

2. NE radním, kteří jsou pro funkci zcela nekompetentní.

Podmínkou ke jmenování do mediální rady není ani nezávislost, ani odbornost. Není divu, že rady nedokážou plnit svou roli. Vystupování některých radních někdy připomíná spíš absurdní divadlo, než práci fundovaných odborníků a výrazných osobností.

3. NE hromaděním nevyřešeních kauz.

Rady přehlížejí skandály a problémy médií, která mají na starost a selhávají tak ve své základní roli a odpovědnosti, kterou mají vůči veřejnosti.

4. NE radním, kteří jsou ve střetu zájmů.

V radách sice většinou sedí lidé, kteří nedokážou naplnit svou službu veřejnosti, zato ale dovedou výborně využít funkce pro své zájmy. Podezření ze střetu zájmů nebo z pokusů ovlivňovat vysílání se vznáší hned nad několika radními.


5. NE bolševickému myšlení v radách.

Členové rady mají zastupovat veřejnost a hájit při kontrole médií její zájmy. Obě rady se ale kontrole veřejnosti vyhýbají. A když už někdo z radních něco veřejně prohlásí, mnohdy to připomíná dikci předrevolučních funkcionářů.


Kdo je vůbec v Radě? Podívejte se zde.
Více o inventuře demokracie zde.

Jan Kraus o mediálních radách:

2 comments:

emef said...

Obávám se, že problém bude v tom, že podstatná část nepřijde podpořit iniciativu za změnu systémé volby do mediálních rad, ale prostě na koncert zadarmo. Ostatně většina lidí ani netuší, jak to funguje, a je jim to vlastně jedno. Novináři jsou přece pakáž, co se šťourá v neštěstí jinejch.

NickyVeV said...

Tak samozřejmě se nepočítá s tím, že všichni příjdou podporovat a koncert vezmou jako bonus ;). Jinak pozor, není novinář jako novinář ;), zvlášť ne ve veřejnoprávním rozhlase.