Thursday 30 October 2008

Vlna, kterou strhne hlavní proud?

Bohužel mi v současné době náleží jen přihlížet tomu, co se děje v ČR, zejména na Radiu Wave, resp. kolem něj. Nemůžu jinak bojovat za rádio, jehož prostředí a práce v něm mi nějak přirostla k srdci a baví mne, než jen skrze internetové kanály. Těm, kteří se zúčastnili úterní demonstrace děkuji, a věřím, že dokážeme dokázat, že NEbudoucnost národa je nejen v alternativním zaměření.
Sledování výsledků ze zasedání Rady pro ČRo ve mně vyvolává stejné reakce jako sledovat humor v seriálu Monthy Python. Ovšem v tomto případě nevím, zda je to opravdu k smíchu, nebo k pláči. Slyšet nařknutí, že rádio šíří fašismus, a to jen z překladu textu (mimochodem ne zcela přesného) písně Swastika Eyes od Primal Scream, přímo z úst programového ředitele ČRo Leonardo Richarda Medka a hned následně se nechat nedobrovolně zařadit mezi menšinové alternativní skupiny posluchačů, potažmo reportérů tohoto rádia, pro něž není v budoucnu českého národa místo, je smutné. Zvlášť proto, že už i tak Radio Wave bylo handicapováno a nuceně vyřazeno z analogových rádií u nás a muselo přejít na digitální signál. Co vyřeší to, že se pan Medek za svůj výrok omluví, ale za své jednání nehodlá odstoupit? Problémy, které vytváří Rada na adresu Radia Wave, nevznikají poprvé, tudíž pokračování či opětné zametení po kobereček přinese hromadnou výpověď nás všech na Rádiu Wave, ovšem nevyřeší reálně vůbec nic. Budoucnost národa by měl náležet právě nám mladým a nikoliv těm, kteří ani nedokáží samostatně přeložit text jedné písně, natož jí rozumět. Nikomu ale logicky k této kauze nevadí, že Radiožurnál několikrát denně zařazuje do playlistu Daniela Landu či jiné kontroverzní autory.
Menšinový žánr je menšinovým proto, že nevyhledává konzumní zacházení, nesnaží se zalíbit se všem posluchačům, či se nějak podbízet, neuznává hudební prvky charakteristické pro hudbu mainstreamu. Menšinový žánr přece neznamená, že své příznivce nachází jen v menšinách!
Nejsem zastáncem budovatelských pokřiků, ale protestujme proti způsobu jednání Rady ČRo a bojujme za alternativní rádia obecně v Česku. Je mi až stydno za mediální /rozhlasové/ prostředí u nás, zvlášť když má člověk srovnání.
Na 11. listopad se připravuje koncert v Roxy, na kterém se také zveřejní oficiální protestní text. Ohlas na kauzu Radio Wave je více než menšinový (jen v jistých ohledech nepříliš efektivní): coververze výše uvedené písně Swastica Eyes, založení protestní skupiny na Facebooku, demonstrace, vznik webových stránek pro odstoupení Rady a podpory mladé budoucnosti (zde nebo zde) a nespočet novinových článků (například zde).
Nebo jste snad příznivci klasického mainstreamu a nejste proti formování dramaturgického plánu rádií "shora"??

9 comments:

Anonymous said...

Jak jsem si četl ten zápis z jednání, tak se mi líbil ten fór, jak se pobuřovali nad vysíláním v angličtině a pak předvedli ten svůj zářný překlad.
Ale od takového čísla, jakým se ukázal radní Medek, bych slova o nebudoucnosti národa bral jako kompliment.
A jestli se v rádiu Wave nehulí tráva ve velkém, tak jsem hodně zklamanej:-)

Anonymous said...

i was going to write something totally different, but after a bit of thinking I changed my mind. I felt I don't want to get into this kind of discussions. And anyway my opinion is not worth as much as all the people that will attend the event in roxy on the 11th of Nov. So instead of talking, let's just go there.
And let's go back to listen to music and think about the present :-)

Anonymous said...

Veri napsala jsi to tak obsáhle, že nemá smysl cokoliv dál komentovat...jedině snad to, že bych se pod tvůj článek podepsal...:)

NickyVeV said...

Fluf: Jako humorná ukázka klasického "čecháčkovství" je to geniální - vymyslet nevymyslitelné a sdělit to světu :). Tsss, v redakci se dějou ještě věci :P.

Simon: You are right, instead of saying sth. we should do sth. And if the things go wrong, we will have to listen to our playlists in our computers and not radios at all... :/. But thank you for support.

Jay Jay: Oh, děkuji :). Jen škoda, že moje písmenkové produkty nic neovlivní :/.

MH said...

Já se musím přiznat, že se vůbec v téhle kauze neorientuju a nic jsem o tom nečetl. Vnímám jen tu vlnu "solidarity", že se něco děje nekalého (Facebook skupiny, demonstrace apod.). Vnímám to taky tak, že celou dobu chtějí nějaké "mocenské skupiny" Wave zrušit. Už jen to, že se už vysílá jen na netu. Neposlouchám rádio žádné. Nebaví mě to svým způsobem. Párkrát jsem slyšel Grundfunk, ale ten taky neposlouchám pravidelně - je to lemplovství moje, že na to buď zapomenu, nebo že se mi prostě nechce poslouchat. Nicméně o českém mediálním trhu a těch různých radách si nedělám vůbec iluze... To je na hodiny debat, které kdo ví, jestli někam vedou a mají smysl. Nicméně takovým mým vzletmým snem vždy bylo mít svoje rádio a hrát tam kvalitně :-))). Jenže by to pochopitelně bylo rádio pro minority a v dnešní době těžko zaplatitelné. Je to vždycky o kompromisu nějak něco zaplatit, ale ne zase příliš zkomercializovat... Není to prdel holt. Koneckonců, když nad tím přemýšlím, tak prostě u nás není ani jedno rádio, které bych asi zvládnul poslouchat dlouhodobě, aniž by mi vymylo mozek. Ale abych nebyl jen u řečí, můžu jít do sebe a poslouchat přes ten net aspoň den dva stanice, u kterých to má smysl zkusit - Expres a Wave. Zkusím to a pak se se zážitky podělím na blogu třebas :-)

NickyVeV said...

Michal: Myšlenka hrát kvalitně a dobře byla i na počátku Radia Wave a myslím, že jako radio pro minoritní skupinu posluchačů by si nebyl perspektivní. Nezapomeň, že mainstream je budoucností národa :). Ale na Tvou analýzu se těším ;).

Anonymous said...

I když se zdá, že tahle malá revoluce, nic nezmůže. je obdivuhodné, že takhle lidi kolem rádia wave bojují za svojí věc. I kdybyste to nakonec nevyhráli. Nesmutněte. pracujte dál pro svou věc. Třeba jednou i vy zasednete v radě a bude moci ovlivnit i větší věci.
Co se týče problému radia wave, je třeba rozlišit dvě věci. Jedna z nich je, že ho chtějí zrušit. (jistě v tom hrají roli i finance, co si budem nalhávat kapitalismus je kapitalismus) druhou věcí je kauza swastika eyes. jestli to měla být záminka, ke zrušení - tak je to pěkně ubohé. Každopádně jestli takoví lidé s takovými praktikami sedí v radě masmédia, neměli by tam co dělat. Peťka

NickyVeV said...

Peťka: Sice jsem optimistka, ale věřit v to, že jednou usednu v Radě, je utopické. Teplé židle si nikdo nenechá vzít (co si budeme namlouvat, to platí úplně ve všem) a navíc bych ani v Radě sedět nechtěla.
Finance jsou problém všude, ale v tomhle případě se o ně nejedná. Jak bysis jinak vysvětloval to, že Radio Wave zrušit nechtějí, ale chtějí jeho dramaturgii zcela překopat a dát do playlistů to, co slýcháváme na každém druhém rádiu??
Formování "shora" mi připadá už zatuchlé a zavánějící předchozím režimem a i když demokracie není zcela ideální, nic lepšího není. Tak proč vrtat v něčem, co je mainstreamem pro minority?!

Anonymous said...

No právě, mainstream - proč chtějí radio wave předělat na mainstreamové (tedy zrušit) Aby mělo více posluchačů? I za cenu, že už to vlastně nebude rádio wave - myslím tou zaměřeností. Já nevím, když nejde o prachy tak o co tedy? smrdí to. je to celé takové zamuchlané. Měli by říct-hele je nám líto, ale radio wave jako minoritně zaměřené radio je prodělečné, udělejmě z něj mainstrýmové pro všechny mladé. To by bylo sice smutné, ale pochopitelné.
No a s tou radou - no počkej až ti bude 60 to lidi z dnešní rady už budou pod drnem. Víš jak smrt je smrt. leda že by tam stále seděli jejich kostřičky - jak tematické, dneska jsou dušičky:-)

rád bych ale věděl, co si myslíš, že je ten pravý důvod přetransformování vašeho rádia, když ne finance. Peťka